Nyheter

Cirkulär Live från forskarnas perspektiv – Chalmers Industriteknik berättar om projektet och vägen framåt

Hur kan forskning bidra till en mer hållbar livebransch? Och vad kan forskare lära sig av livevärlden? Vi pratade med Marie Palmnäs och Klas Hedvall på Chalmers Industriteknik (CIT) om deras erfarenheter från Cirkulär Live och vad projektet betyder för deras verksamhet.

En plattform för att nå ut och testa på riktigt

Att som forskare vara en del av ett projekt som Cirkulär Live innebär en chans att omsätta forskning i praktiken i ett sammanhang som engagerar människor. På så sätt är Cirkulär Live en innovativ plattform som möjliggör för aktörer från olika branscher att kroka arm och nå ut med budskapen på nya sätt. Syftet är att bidra till den hållbara omställningen inom livebranschen men också samhället i stort, säger Marie: ”Att använda upplevelser som motor till förändring är intressant och något vi utforskar.”

Klas fyller i:
“Evenemang som mötesplats för människor skapar en fantastisk plattform för dialog och interaktion – en plattform som vi tillsammans kan nyttja för att diskutera forskning, testa nya idéer och lösningar, och lära oss hur vi bättre engagerar och entusiasmerar.”

Värdet av nära samarbete och praktisk testmiljö

CIT är vana med att arbeta i gränslandet mellan akademi och näringsliv. Cirkulär Live innebär en möjlighet att gå på djupet och fokusera på riktade insatser inom specifika områden, berättar Marie:
“Att ha ett långtgående och nära samarbete med All Things Live och Rejlers är av stort värde för oss. Det ger oss möjlighet att ta mer av ett helhetsgrepp och ger djupare insikter i branschens utmaningar och möjligheter.”

Och genom att tillämpa ”Action Research” får forskarna en direkt koppling till användarna.
“Cirkulär Live är ett mycket bra och unikt projekt där vi tillsammans med parter kan identifiera, utveckla, testa, utvärdera och anpassa lösningar för ökad hållbarhet. Då vi genom All Things Live har möjlighet att prova idéer vid flera olika evenemang kan vi successivt förbättra lösningarna och det sätt vi kommunicerar dem,” säger Klas.

Att våga testa

När vi frågar vad de tar med sig från den första projektfasen betonar Marie vikten av att våga sätta igång:
“Många är lite rädda för att göra fel eller säga fel när det kommer till hållbarhet, men allt behöver inte vara perfekt direkt! Vi tror mycket på att utgå från evidens och beprövad erfarenhet och att helt enkelt komma igång, testa och lära sig på vägen – och att vi delar med oss under resan.”

Värde för CIT och vägen framåt

För Chalmers Industriteknik betyder Cirkulär Live mer än bara nya forskningsdata.
“För CIT utgör initiativet Cirkulär Live en unik plattform där vi kan möta och samverka med de människor som besöker eller arbetar vid evenemang. Genom denna dialog kan vi lära oss mer om hur vi bättre kan nå ut med forskning och forskningsresultat samt hur lösningar bör utformas för att få bättre effekt och större genomslag,” avslutar Klas.

Rejlers: Där livebranschen möter teknik och hållbarhet

Teknikkonsulter är kanske inte en självklar del av livebranschen, men för Rejlers är det just där de vill vara. Vi har pratat med Malin Ljung Eiborn som är Hållbarhetschef på Rejlers Sverige om varför de valt att kliva in som partner i Cirkulär Live, vad de ser för möjligheter i projektet och hur de vill bidra till att förändra branschen.

Varför är ni med i Cirkulär Live?

”Vi vill vara med där vi verkligen kan göra skillnad. Att bidra till den gröna omställningen är en central del av vår verksamhet, och att stötta våra kunder i deras hållbarhetsresa är något vi brinner för. Musik engagerar och förenar – därför kändes det självklart att tacka ja när vi fick frågan om att vara med i Cirkulär Live. Här har vi möjlighet att vara med i omställningen av en hel bransch till hållbara och cirkulära lösningar!”

Livebranschen som mikrosamhälle

För Rejlers är livebranschen ett spännande testfält:
”Ett liveevenemang fungerar nästan som ett mikrosamhälle – det är koncentrerat, tillfälligt och fullt av hållbarhetsutmaningar. Om vi hittar lösningar som fungerar där, kan de skalas upp och användas i större sammanhang. Dessutom tror vi att människor är mer öppna för att testa nya idéer i samband med evenemang – och förhoppningsvis ta med sig nya vanor därifrån.”

Så vill de bidra

I Cirkulär Live är Rejlers med i styrgruppen och leder modulen som fokuserar på Energi, där de validerar forskningsresultat, testar lösningar och bidrar till att bygga modeller för framtidens evenemang. Malin betonar också värdet i att få använda Rejlers expertis i en helt ny kontext på ett sätt som inte bara gör skillnad här och nu, utan kan fungera som modell för andra branscher. ”Det ger också våra medarbetare möjlighet att engagera sig!”

Vad har Rejlers tagit med sig från första projektfasen?

”En otroligt positiv känsla och vilja till förändring! Den första fasen har handlat mycket om att identifiera möjligheter, göra förstudie och få en ordentlig grund att stå på. Det finns en hög förväntan på vad Cirkulär Live ska åstadkomma och med det inledande grundjobb som gjorts nu så är det bara att ösa på!”

 

Vill du veta mer kontakta: Linus Bertholdsson konceptutvecklare All Things Live linus.bertholdsson@allthingslive.se